Πιστεύεις ότι βρήκες έναν μετεωρίτη;

meteorite_stick

Υπάρχουν μία σειρά από ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει κανείς, αν πιστεύει ότι βρήκε ή έχει στην κατοχή του κάποιο πέτρωμα που νομίζει ότι θα μπορούσε να είναι μετεωριτικής προέλευσης. Παρακάτω θα δούμε τα ερωτήματα αυτά προσπαθώντας να απαντήσουμε με απλό και άμεσο τρόπο ώστε να βοηθήσουμε στην καλύτερη κατανόηση για το πως θα αναγνωρίσετε έναν μετεωρίτη από κοντά. Την τελική όμως απάντηση θα πρέπει να την δώσει σίγουρα κάποιος που πραγματικά έχει την εμπειρία και ασχολείται με το αντικείμενο σε επιστημονική βάση, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθεί υλικό από τον πιθανό μετεωρίτη για την ταξινόμησή του από κάποιο ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού. Επειδή όμως όλα τα επιστημονικά ιδρύματα που ασχολούνται με την πιστοποίηση και ταξινόμηση των μετεωριτών έχουν ένα πολύ φορτωμένο συνήθως πρόγραμμα με την ταξινόμηση χιλιάδων μετεωριτών κυρίως από την Βορειοδυτική Αφρική και την Ανταρκτική, η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει για αρκετούς μήνες ίσως και  δύο χρόνια. Ο ίδιος ο συγγραφέας είναι πρόθυμος να βοηθήσει στην ταξινόμηση τους, σε περίπτωση που αξιολογήσει ότι πράγματι το υλικό που έχετε βρει θα μπορούσε να είναι μετεωριτικής προέλευσης. Απαντώντας όμως στα παρακάτω καίρια ερωτήματα, θα έχετε την δυνατότητα να κάνετε μόνοι σας μία πρώτη αξιολόγηση, αφού συνήθως το 99% των πετρωμάτων που δίνονται για πιστοποίηση δεν είναι μετεωριτικής προέλευσης, έτσι ώστε να απασχολούνται άσκοπα τα ερευνητικά κέντρα & να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την εξέτασή τους.

10275968_10202726802664357_3259097706010574195_n
Θα πρέπει να απαντήσει κανείς λοιπόν θετικά στα παρακάτω ερωτήματα :
· Είναι η πέτρα ιδιαίτερα βαριά για το μέγεθος της ;
· Έλκεται η πέτρα ισχυρά από έναν μαγνήτη ;
· Παρουσιάζει η εξωτερική επιφάνεια του πετρώματος κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα; Όπως ότι     μπορεί να είναι λεία και  να παρουσιάζει κάποια εξωτερική μαυροειδούς- καφέ χρώματος κρούστα, ή μήπως αναγνωρίζεται κάποια βαθουλώματα πάνω στην επιφάνεια του πετρώματος;  (regmaglypts)
· Παρουσιάζει το πέτρωμα μεταλλική λάμψη αν κόψουμε και γυαλίσουμε ένα μικρό κομμάτι από αυτό ή μήπως μπορούμε να διακρίνουμε στο κομμένο & γυαλισμένο τμήμα της επιφάνειάς του  μεταλλικά ίχνη;�
Τέλος αφού έχουμε εξετάσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά γνωρίσματα θα πρέπει να αναφερθούμε επιγραμματικά και σε κάποια άλλα χαρακτηριστικά που δεν θα συναντήσουμε ποτέ σε έναν μετεωρίτη.
Έτσι κάθε πέτρωμα που παρουσιάζει φυσαλίδες στην επιφάνειά του δεν θα μπορούσε να είναι μετεωριτικής προέλευσης. Ακόμη πέτρες με τελείως λεία επιφάνεια και στρογγυλό σχήμα δεν μπορεί να είναι μετεωρίτες.  Έχοντας κόψει ένα τμήμα από το πέτρωμα που θέλουμε να εξετάσουμε και έχοντας ανοίξει ένα παράθυρο στο εσωτερικό του, μπορούμε να κοιτάξουμε εάν υπάρχουν χόνδροι  που μαζί με τα μεταλλικά ψήγματα αποτελούν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των κοινών χονδριτών μετεωριτών, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία ανάμεσα στους μετεωρίτες που μπορούμε να ανακαλύψουμε στον πλανήτη μας.
Σε περίπτωση που το πέτρωμα  που έχεις βρει εκπληρεί τα περισσότερα ή όλα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά και χρειάζεσαι μία αξιόπιστη αξιολόγηση από ένα μέλος του IMCA, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου για επιπλέον βοήθεια στην ηλεκτρονική διεύθυνση: contact@meteorites.gr  , ή meteorites.greece@gmail.com

homepage36-940x530

Comments are closed.