Αστεροειδείς & Μετεωρίτες

Ο γαλαξίας μας περιέχει  μεγάλα σύννεφα  από διαστρικό υλικό, αποτελούμενα από σκόνη & αέρια που στροβιλίζονται βίαια και των  οποίων η διάμετρος φτάνει σε απόσταση αρκετά έτη φωτός.  Τα σύννεφα  αυτά ονομάζονται ενδογαλαξιακά νεφελώματα και αποτελούνται από αέρια , κυρίως υδρογόνου αλλά και από άλλα βαρύτερα αέρια, όπως το άζωτο και το οξυγόνο που είναι αναμειγμένα με ελαφρότερα αέρια μαζί. Τα σωματίδια σκόνης που περιέχονται σε αυτά τα νέφη αποτελούνται από μικροσκοπικούς συμπαγείς πετρώδεις κόκκους που σχηματίστηκαν από το υλικό που εκτινάχθηκε κατά την διάρκεια της εξέλιξης της ζωής των αστέρων και περιέχουν πιθανόν στην σύνθεσή τους πυρίτιο, άνθρακα αλλά και μέταλλα. Οι κόκκοι αυτοί  που αποτελούν τους πυρήνες των σωματιδίων σκόνης  περιβάλλονται από πάγο μεθανίου, αμμωνίας ή νερού και είναι αναμιγμένοι μέσα στο νεφέλωμα. Τα περισσότερα αέρια  βρίσκονται σε σκοτεινή κρύα μορφή εκτός εάν υπάρχουν νεαρά  θερμά αστέρια μέσα στο νεφέλωμα οπότε και τα αέρια αντιδρώντας με την υπεριώδη ακτινοβολία των νεαρών αστέρων παράγουν φθορισμό.

10863839_10205737800149443_2047870926404630956_o

Μέσα σε αυτά τα νεφελώματα αερίων περιέχονται ογκώδη σκοτεινά νέφη με πολυσύνθετα αλλά και με οργανικά μόρια με περισσότερα από 50 άτομα,  γεγονός που μας αφήνει να συμπεράνουμε ότι τα οργανικά μόρια πρέπει να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο στο διαστρικό χώρο. Έτσι τα αστέρια που σχηματίζονται από διαστρική σκόνη & αέρια  και συνεπώς και τα πλανητικά συστήματα που γεννιούνται μέσα στα μητρικά αστέρια ,   περιέχουν τα ίδια οργανικά υλικά με αυτά. Τα  οργανικά μόρια θα μπορούσαν λοιπόν να δράσουν ως καταλύτης για  την δημιουργία της ζωής σε πλανητικά σώματα.

 Σε μία ευρεία  ζώνη ανάμεσα στους πλανήτες Άρη & Δία εκτείνεται η ζώνη των αστεροειδών. Εδώ τα κομμάτια των βράχων που την αποτελούν ποικίλουν σε μέγεθος από μερικά μέτρα έως και μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα και περιφέρονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο όπως και οι πλανήτες. Πρόκειται για ένα ποικιλόμορφο  σε σύσταση γκρουπ από βράχους, που αντανακλά την περιπλοκότητα των διαδικασιών που έλαβαν χώρα κατά την δημιουργία τους πριν από περίπου 5 δις. χρόνια.  Οι αστεροειδείς αυτοί αποτελούν τα σώματα από τα οποία  προέρχονται κυρίως οι μετεωρίτες που πέφτουν στην γη.

(απόσπασμα από το βιβλίο :” Μετεωρίτες – Η Πορεία για Γνώση από την Αρχαιότητα έως Σήμερα” copyright 2011)

 

Asteroid_Belt

Comments are closed.